Zajączek

Już za kilka dni Święta 🙂 Może to dobry czas na przygotowanie pięknych ozdób? Dziś pokażemy, jak zrobić jedną, prostą dekorację- warto jednak przygotować od razu kilka sztuk, aby udekorować nimi cały dom 🙂 Zapraszamy więc do poznania sposobu na własnoręczne utworzenie małych zajączków. A czego potrzebujecie?:

– patyczków laryngologicznych (jeśli nie macie mogą być to kawałki grubszego kartonika);

– kleju w tubce/sztyfcie lub na gorąco;

– nożyczek, flamastrów/farb, papieru kolorowego/bibuły/materiału;

– ewentualnie innych ozdób, którymi będziecie chcieli udekorować Wasze zajączki.

Zajączki robi się naprawdę szybko – jeśli pracujecie ze starszymi dziećmi możecie przygotować dekoracje wspólnie od samego początku, dla młodszych dzieci szczególnie atrakcyjne może okazać się końcowe ozdabianie 🙂

Na początek złączcie ze sobą dwa patyczki (jeśli zaś zamiast nich używacie kartonika, to wytnijcie go w takim kształcie i rozmiarze, w jakim chcecie, aby był korpus zająca), w sposób pokazany na Fot. 1 (a więc kładziemy obok siebie dwa patyczki, a trzeci przyklejamy od góry na połówce każdego z nich).

Następnie owińcie tak połączone patyczki dowolnym materiałem/bibułą… Tym samym materiałem (albo też innym kolorem, jeśli chcecie, aby zając był kolorowy) owińcie oddzielnie dwa inne patyczki (Fot. 2). Teraz doklejcie je na tył zająca, w sposób pokazany na Fot. 3 – a więc tak, aby były one lekko pochylone – będą to bowiem uszy.

Cała reszta pracy zależy od Was 🙂 My dodaliśmy sukienkę ze świecącego materiału, oczy z białych pomponików, kokardkę z papieru kolorowego, ręce z bibuły. Wąsy dorysowaliśmy flamastrem 🙂 Możecie zrobić też zajączki z kokardką/kapeluszem na głowie, koszykiem/kwiatkami w ręku, w różnych kolorach ubranek… Takie ozdoby nie muszą tylko stać, jeśli dokleicie do nich sznureczek, można je np. zawiesić na klamce przy oknie. A jeśli korzystacie z kartoników, a nie patyczków, to warto też zrobić zajączki i mniejsze i większe – a potem już wystarczy udekorować nimi dom albo ogród 🙂

Fot. 1 Robimy korpus - łączymy 2 patyczki

Fot. 2 Oklejamy 2 patyczki na uszy

Fot. 3 Doklejamy uszy do korpusu