SPACEROWNIKI

"Czytamy miasto" - warszawskie spacerowniki

Projekt “Czytamy miasto” to zaproszenie do wyjątkowych spacerów po Warszawie szlakiem niezwykłych miejsc i ciekawych historii.

Gdzie w Warszawie można pogłaskać lwa po grzywie? Czego na Pradze strzegą dwa krasnale? Jak wąski jest najwęższy dom w mieście? Co wspólnego mają ze sobą Drops, Czary i Moskwa? Dokąd prowadzi Alejka Leniuszków? Jakie skarby kryją miejskie skwerki? I czy można uczyć się historii z miejskich murali? Czytaj z nami miasto i znajdź odpowiedzi na wszystkie te pytania.

Łapcie nasze spacerowniki i ruszajcie w miasto, by lepiej poznać Warszawę i zainspirować się jej niezwykłą historią. Proponujemy sześć tras spacerowych: po Kamionku, Starej Pradze, Starym Mokotowie, okolicach ulicy Chłodnej i Krakowskiego Przedmieścia oraz Alej Ujazdowskich. Są one opisane na kartach edukacyjnych, na których znajdziecie kolorową mapkę danej okolicy oraz krótkie notki o wybranych miejscach na trasie wraz z propozycjami zadań i zabaw dla dzieci.

Projekt skierowany jest do małych warszawiaków i warszawianek oraz ich rodzin jako zachęta do aktywnego spędzania czasu w przestrzeni miasta, ale może być również ciekawym materiałem edukacyjnym dla nauczycieli i edukatorów. Na spacery można wybrać się z całą klasą lub grupą przedszkolną. Do korzystania ze spacerowników zapraszamy również wszystkich, którzy chcą lepiej poznać Warszawę i szukają nietypowych sposobów na odkrywanie miasta. Zachęcamy do tego, by uważniej przyglądać się miejscom i obiektom mijanym na co dzień oraz szukać piękna i inspirujących historii w naszym mieście. Wszystkie publikacje są bezpłatne.

Projekt finansuje m.st. Warszawa.

Spacerowniki - pliki do ściągnięcia
Informacje dla nauczycieli, edukatorów i rodziców
Autorki projektu

Ania Lipiec – koordynatorka projektów społecznych, fotografka, przewodniczka i organizatorka gier miejskich. Współprowadzi bloga o Warszawie, na którym pokazuje stolicę z mniej oczywistej strony. Współautorka dwóch edycji projektu “Ahoj Wisło!”

Joanna Barczuk – kulturoznawczyni, orientalistka, koordynatorka projektów kulturalnych dla dzieci i rodziców, podróżniczka. Współautorka dwóch edycji projektu “Ahoj Wisło!”

Anna Ładecka – malarka i ilustratorka. Zajmuje się ilustracją książkową, prasową i sitodrukiem. Skończyła warszawską Akademię Sztuk Pięknych na Wydziale Malarstwa. Studiowała również na ESADMM w Marsylii. www.annaladecka.com

Materiały prasowe

Ania Lipiec: a.lipiec@fundacjaopus.pl