Świąteczne ozdoby

Jeśli macie w domu wykałaczki, patyczki kosmetyczne lub kawałek tasiemki, to zapraszamy do przygotowania ozdób świątecznych, które można zawiesić np. na choince, w oknie czy też na haczyku ścianie… 🙂 To proste rozwiązania, do których najlepiej wykorzystać pistolet na klej – wtedy praca będzie szybka, a efekt trwały. Pokażemy Wam 3 proste ozdoby, które można szybko przygotować, a co ważne można w nich wprowadzać mnóstwo własnych modyfikacji.

Śnieżynka z patyczków kosmetycznych

Do przygotowania gwiazdki/śnieżynki potrzebujecie kilkunastu patyczków kosmetycznych, nożyczek oraz pistoletu z klejem. A jeśli chcecie ją potem dodatkowo ozdobić, to możecie przygotować np. cekiny, watę czy też kolorowe koraliki.

Na początku potnijcie patyczki na połówki i ćwiartki. Jeśli chcecie otrzymać taką gwiazdę jak pokazaliśmy obok potrzebujecie 4 patyczków pełnej długości, 4 połówek,  8 ćwiartek (przydadzą się Wam zarówno zewnętrzne części patyczków z watką, jak i te które są jedynie krótkimi kawałkami białego plastiku).

Teraz przygotujcie podstawę śnieżynki – a więc połączcie 4 patyczki ze sobą tak, aby utworzyły kształt „plusa” – połączcie je ze sobą za pomocą sporej ilości kleju – nie będzie może to ładnie wyglądało, ale potem możecie te łączenie przykryć tak jak my pomponem albo zwykłą watą 🙂 Następnie doklejajcie za pomocą kleju na gorąco kolejne elementy gwiazdy – aż otrzymacie pasujący Wam kształt 🙂

Śnieżynka z białych patyczków prezentuje się bardzo ładnie nawet bez żadnej dodatkowej ozdoby, ale czy ją ozdobicie i jak, to już zależy tylko od Waszej wyobraźni. Możecie ją spryskać sprejem brokatowym, pomalować farbą albo poprzyklejać koraliki, tak jak zrobiliśmy do my 🙂

Choinka z wykałaczek

Choinkę można zrobić z wykałaczek albo zapałek, ale ponieważ zapałki są nieco krótsze, to ozdoba z nich wykonana może wyjść dość mała.

Do wykonania choinek potrzebujecie: kleju na gorąco, wykałaczek, nożyczek (oraz ewentualnie dowolnych ozdób, u nas jest to sztuczny śnieg, świecące koraliki, zielony pompon i resztki pociętych patyczków kosmetycznych).

Możecie wybrać jedną z dwóch metod. W pierwszej przycinacie wykałaczki tak, aby każda była odrobinę krótsza od poprzedniej, a następnie układacie je jedna na drugiej tworząc kształt trójkąta. Jednak w ten sposób jest bardzo trudno uzyskać gładką krawędź choinki (zdjęcie 2) – więc wymagają one potem wyrównania nożyczkami. W drugiej metodzie kleicie ze sobą pełnej długości wykałaczki, a dopiero z tak przygotowanego, sklejonego „pakietu” wykałaczek wycinacie oczekiwany kształt. Pamiętajcie, aby użyć do łączenia wykałaczek dużej ilości kleju, aby choinka się nie rozpadła przy docinaniu kształtu. Przez ten widoczny klej, tył ozdoby będzie się prezentował niezbyt ładnie (zdjęcie 4), ale możecie potem przykleić na to miejsce np. kolorowy papier.

Gdy już macie przygotowaną trójkątną górę choinki, czas na pieniek/podstawkę – możecie zrobić ją z kartonika, wykałaczek albo pociętych patyczków kosmetycznych. I teraz już czas na ozdobienie 🙂

Może okleicie choinkę bibułą, pomalujecie zieloną farbą lub dowolnym sprejem, albo też poprzyklejacie gęsto małe koraliki?

Zdjęcie 1. Przygotowujemy materiały

Zdjęcie 2. Układamy wykałaczki do klejenia

Zdjęcie 3. Doklejamy podstawkę

Zdjęcie 4. Tył choinki 😉