Skarbonka

Skarbonka ze zb臋dnej rolki po r臋cznikach papierowych?? Czemu nie! 馃槈 Dzi艣 poka偶emy jak j膮 zrobi膰 (mo偶e by膰 te偶 rolka po papierze toaletowym, ale wtedy skarbonka b臋dzie sporo mniejsza). A czego potrzebujecie opr贸cz samej rolki? No偶yczek, kleju, starej skarpetki i dowolnych dekoracji. My wyci膮gn臋li艣my pozosta艂o艣ci po poprzednich zabawach i na bie偶膮co wybierali艣my, kt贸rych materia艂贸w chcemy u偶y膰. Wykorzystali艣my g艂贸wnie krepin臋, ale r贸wnie dobrze mo偶ecie u偶y膰 kawa艂k贸w gazet, 艣cink贸w materia艂贸w, papieru kolorowego, ozdobnego papieru do pakowania prezent贸w…. Je艣li u偶ywacie papieru, krepiny, gazet to wystarczy do prac zwyk艂y klej szkolny, je艣li za艣 innych tworzyw, to lepiej u偶ywa膰 kleju na gor膮co.
Traktujcie nasz dzisiejszy opis jako bardzo lu藕n膮 propozycj臋- inspiracj臋 do w艂asnych prac i podzielcie si臋 z nami w艂asnymi pomys艂ami! 馃檪

Nasza skarbonka b臋dzie mia艂a posta膰 kolorowego ludzika, ale mo偶na te偶 zrobi膰 ciekawe drzewo z owocami. Na pocz膮tku tworzymy podstaw臋 ludzika – jego tu艂贸w.

Wytnijcie w rolce otw贸r do wrzucania pieni臋dzy (najlepiej ok. 3-4 cm od g贸rnej kraw臋dzi). Teraz, aby mo偶na by艂o na ko艅cu pracy przymocowa膰 skarbonk臋 do stabilnego pod艂o偶a natnijcie doln膮 kraw臋d藕 w kilku miejscach, tak jak pokazali艣my na Fot. 1. Teraz owi艅cie rolk臋 wybranym przez siebie materia艂em – my nakleili艣my najpierw czarny arkusz papieru kolorowego (w kt贸rym, przy pomocy no偶yczek „wybili艣my” otw贸r w miejscu naci臋cia na rolce (Fot. 2), a nast臋pnie okleili艣my „tu艂贸w” 艣wiec膮cym, p贸艂przezroczystym聽 materia艂em (Fot. 3). R贸wnie dobrze sprawdzi si臋 owini臋cie rolki materia艂em (np. mo偶na naci膮gn膮膰 kolorow膮 skarpetk臋) lub ozdobnym papierem. Na koniec naci臋li艣my materia艂 w ten spos贸b, aby stworzy艂a si臋 uchylna klapka, kt贸ra ukrywa wlot na pieni膮dze. Dzi臋ki temu dzieci b臋d膮 si臋 cieszy膰, 偶e maj膮 tajemn膮 skrytk臋 w swojej zabawce 馃檪

Fot. 1 Tworzymy otw贸r do wrzucania pieni臋dzy

Fot. 2 Oklejamy rolk臋 papierem kolorowym

Fot. 3 Ozdabiamy 艣wiec膮cym materia艂em

Fot. 4 Wycinamy zamykan膮 klapk臋

Czas na g艂ow臋 ludzika.

Zwi艅cie w kulk臋 skarpetk臋 (lub skarpetki je艣li chcecie, aby g艂owa by艂a wi臋ksza), jej ko艅ce naci膮gnijcie na g贸rn膮 cz臋艣膰 rolki i przywi膮偶cie sznurkiem (albo przyklejcie klejem na gor膮co), aby si臋 lepiej trzyma艂a (Fot. 5). Teraz mo偶ecie owin膮膰 g艂ow臋 偶贸艂t膮/pomara艅czow膮 krepin膮, a je艣li Wasza skarpetka ma kolor, kt贸ry nadaje si臋 na g艂ow臋, to mo偶ecie ten etap opu艣ci膰 馃檪

Czas na oczy, usta i w艂osy. Wykorzystali艣my do nich kolorowe pompony i krepin臋. Fajnie te偶 b臋d膮 np. wygl膮da膰 ma艂e guziki, koraliki (na oczy), wyci臋ty papier kolorowy, czerwona tasiemka (na usta) gruby sznurek, mulina (na w艂osy), Elementy twarzy mo偶ecie te偶 narysowa膰 (my flamastrem dodali艣my brwi). A mo偶e dodacie kapelusz, opask臋, okulary? 馃檪

Gdy ju偶 g贸rna cz臋艣膰 ludzika jest gotowa czas na r臋ce. Zrobili艣my je ze sklejonych kawa艂k贸w krepiny. Warto te偶 u偶y膰 papieru kolorowego, patyczk贸w, s艂omki do napoj贸w, sztywnego kartonika np. z opakowania po ry偶u.

Na tym etapie mo偶ecie ju偶 przymocowa膰 ludzika do podstawki. Przygotujcie kawa艂ek sztywnego kartonu (o wymiarach mniej wi臋cej 10×10 cm) i przyklejcie ca艂o艣膰 w spos贸b pokazany na Fot. 8. Im grubszy kartonik tym lepiej.

Fot. 5 Robimy g艂贸wk臋 ze skarpetki

Fot. 6 Dodajemy elementy twarzy

Fot. 7 Przyklejamy w艂osy i r臋ce ludzikowi

Fot. 8 Przyklejamy ludzika do postawki