Robimy drewniane pudełko

Często w domu brakuje ozdobnych pudełek do przechowywania różnych drobiazgów: gumek do włosów, kluczy, przyborów szkolnych, małych zabawek. Dlatego dziś zrobimy takie pudełko samodzielnie 🙂 Wykorzystajcie w tym celu dowolny papierowy kartonik, który macie w domu (może być po butach, herbacie, kubku, zabawce…). Rozejrzyjcie się więc po domu, czy macie jakieś niepotrzebne pudełko, które możecie wykorzystać i zabieramy się do zabawy 🙂 Będziecie potrzebować też wykałaczek albo patyczków laryngologicznych (do kupienia w aptece: 100 sztuk za około 10 zł). Wykałaczki lepiej wykorzystać przy małych pudełkach, w innym wypadku czeka Was dużo klejenia – ale za to efekt może być bardzo ciekawy. Wybór należy tylko i wyłącznie do Was.

Przygotujcie:

• pudełko, nożyczki;
  • wykałaczki/szpatułki laryngologiczne;
  • klej (najlepiej na gorąco);
  • a dodatkowo ewentualnie kawałek tasiemki, materiału/papieru kolorowego do ozdoby.

Zaczynamy 🙂

My do prac wykorzystaliśmy kolorowe pudełko po kubku. Ponieważ w środku widać było zwykły, brązowy karton (Fot. na górze), ale za to na zewnątrz było bardzo kolorowe, szkoda nam było przykrywać tak ładne elementy. Uznaliśmy więc, że „wywrócimy” pudełko na drugą stronę, tak, aby ładne obrazki widoczne były w środku. W tym celu najpierw rozkleiliśmy pudełko (Fot. 1), odcięliśmy wystające elementy (Fot. 2), a na końcu skleiliśmy pudełko w ten sposób, aby to obrazki znajdowały się w środku, a brązowy karton na zewnątrz (Fot. 3).

Te punkty pracy możecie oczywiście pominąć – a brązowe wnętrze zostawić, albo wykleić kolorowym papierem.

Fot. 1 Rozklejamy pudełko

Fot. 2 Odcinamy wystające fragmenty

Fot. 3 Składamy karton

Jak widzicie na Fot. 3, mamy teraz w środku widoczny niezbyt elegancki spód pudełka – warto go przykryć, aby cały środek prezentował się jak najładniej. W tym celu wytnijcie kawałek materiału/papieru ozdobnego wielkości mniej więcej Waszego spodu, a następnie przyłóżcie do denka pudełka (Fot. 4) i przytnijcie materiał wzdłuż krawędzi spodu (Fot. 5). Dzięki temu otrzymacie kawałek idealnie pasujący do umieszczenia we wnętrzu pudełka. Teraz wystarczy przykleić go od środka, tak jak widzicie na Fot. 6

Fot. 4 Przygotowujemy materiał na spód pudełka

Fot. 5 Przycinamy materiał na wymiar dna pudełka

Fot. 6 Wyklejamy materiałem spód pudełka (od środka)

Czas na oklejenie pudełka drewnianymi elementami. Zaczęliśmy od przedniej ściany – w tym celu położyliśmy na niej patyczki, aby zobaczyć jak najlepiej je rozmieścić. Jak widzicie na Fot. 7, na naszej ściance mieści się ok 7,5 patyczków (po przyłożeniu 7 zostaje nam kawałek wolnego kartonu). Dlatego też dodaliśmy 8 patyczek i przesunęliśmy całość tak, aby znajdowała się symetrycznie na ściance (czyli z prawej i lewej strony pudełka patyczki wystawały po ok. 2 mm poza krawędź).

Dodatkowo, jak widzicie na Fot. 8, patyczki są wyższe niż pudełko – my się tym nie przejmowaliśmy – po prostu finalnie nasz produkt będzie nieco większy, albo zastosujemy inne rozwiązanie o czym wspomnimy za chwilę 😉

Fot. 7 Sprawdzamy ile patyczków zmieści się na pierwszej ściance

Fot. 8 Kleimy, zaczynając od jednej z zewnętrznych krawędzi

Fot. 9 Mamy gotową pierwszą oklejoną ściankę

Teraz wystarczy okleić wszystkie pozostałe boki kartonika oraz wieczko (ze spodem nie trzeba nic robić, ale pokażemy Wam, jak ewentualnie możecie tam dodać „tajną skrytkę” 🙂
U nas natrafiliśmy na jeden „problem”. Po „wywróceniu” pudełka na drugą stronę i ponownym sklejeniu, punkt klejenia mieliśmy na jednej z bocznych ścianek – na zewnątrz. Dlatego też stworzyła nam się w tym miejscu podwójna warstwa kartoników (jak na fotografii obok), przez co pierwszy patyczek przyklejony do tej ścianki nieco by odstawał od pozostałych (byłby o ok. 1 mm wyżej niż reszta). Aby zniwelować tę nierówność dokleiliśmy na resztę tej ścianki wykałaczki (Fot. 10) i dopiero do nich mocowaliśmy kolejne patyczki – zamiast wykałaczek możecie wykorzystać  też np. zwinięte kawałki papieru.

Jak widzicie na Fot. 11, na spodzie pudełka powstała nam wolna przestrzeń. Jeśli i wy ją macie możecie zrobić tam „tajną skrytkę” – będziecie wtedy mieć pudełko w podwójnym dnem. W tym celu na spodzie wykonajcie uchylne wieczko. A jak to zrobić?

Najpierw znajdźcie kawałek sztywnego kartonika i odrysujcie na nim linię, wzdłuż krawędzi spodu, dodając na długości około 3-4 cm (Fot. 12). Teraz wytnijcie ten fragment. Przykładając go do spodu pudełka dopasujcie jego długość, zginając jego końce na każdej ze stron (Fot. 13). Na koniec wystarczy jeden z zagiętych boków przykleić do pudełka, tak jak widzicie na Fot. 14 (drugie zagięcie będziecie pomocne przy zamykaniu pudełka) – i skrytka gotowa 🙂

Fot. 10 Dodajemy wykałaczki, aby wyrównać warstwę

Fot. 11 Spód pudełka - można tutaj dodać tajną skrytkę 😉

Fot. 12 Wycinamy karton do zrobienia skrytki

Fot. 13 Dopasowujemy karton do wieczka - zaginamy z dwóch stron

Fot. 14 Doklejamy kartonik do jednej z krawędzi "skrytki"

Fot. 15 Tak wygląda nasza zamknięta skrytka 🙂

Teraz już czas na dowolne dekorowanie pudełka. My dokleiliśmy od góry zieloną tasiemkę, aby nie było widać łączenia patyczków z pudełkiem, a resztę zostawiliśmy bez zmian. A może pomalujecie pudełko farbami, okleicie ścianki kolorowym papierem lub dowolnymi naklejkami?

Fot. 16 Gotowe pudełko

Fot. 17 Dowolnie ozdabiamy