Prosty pluszak :)

Parę dni temu pokazaliśmy, jak zrobić pluszowego misia. Jego przygotowanie to wprawdzie dość pracochłonne zajęcie, jednak jeśli tylko znajdziecie czas, to naprawdę warto 🙂 A dziś chcemy przedstawić uproszczoną wersję stworzenia maskotki – nie potrzebujecie nawet igły i nici. A oto co należy przygotować:

• kawałek materiału – wielkość zależy od tego, jaką maskotkę chcecie otrzymać;
  • nożyczki (dodatkowo ewentualnie przyda się wykałaczka);
  • dwie gumki/sznurek;
  • klej (najlepiej na gorąco);
  • wata lub skrawki materiału do wypełnienia maskotki;
  • flamastry, kawałek muliny i/lub pompony/guziczki (będą to elementy potrzebne na oczy, usta i nos – jeśli nic takiego nie macie to wystarczy jak wykorzystacie flamastry).

Gdy już przygotujecie wszystkie elementy, wytnijcie z materiału prostokąt o wymiarach mniej więcej 20×10 cm (tak naprawdę rozmiar jest dowolny – jeśli chcecie misia miniaturkę, to może być nawet 10 x 5 cm). Na dłuższych bokach zróbcie teraz nożyczkami albo wykałaczką otworki oddalone o ok. 0,5 cm od krawędzi materiału i oddalone od siebie o ok. 1,5 cm – tak jak pokazaliśmy na fot. 1 (wystarczy wbić wykałaczkę i chwilę poruszać, aby otwór się poszerzył). Następnie złóżcie materiał w rulon, a na końce załóżcie gumki (jeśli nie macie możecie je też związać sznurkiem), tak aby powstało coś na kształt cukierka – fot. 2. Teraz odwróćcie/wywińcie materiał na drugą stronę, aby uzyskać coś na kształt saszetki – fot. 3

Fot. 1 Przygotowujemy materiał

Fot. 2 Zawiązujemy gumki na końcach materiału

Fot. 3 Wywijamy związany materiał na drugą (kolorową) stronę

Czas na połączenie zewnętrznych krawędzi „saszetki”, tak aby można ją było wypełnić watą. W tym celu wytnijcie z pozostałego materiału wąski – około półcentymetrowy pasek (jeśli chodzi zaś o długość – to im dłuższy tym lepiej- nadmiar na końcu utniecie), a następnie przekładajcie go raz przed otwór na prawej części, a raz na lewej, tak aby dzięki przewlekaniu otwór się niejako „zszył” – fot. 5. Jeśli wolicie możecie też użyć do łączenia sznurka lub muliny. Gdy już „saszetka” będzie prawie „zszyta” wypełnijcie maskotkę watą, a dopiero potem zakończcie przewlekanie – otrzymacie wąski rulon. Teraz jeszcze uformujcie głowę i brzuch – w tym celu przewiążcie rulon sznurkiem lub materiałem (na wysokości ok. 1/3). Zawiążcie go dość mocno – dzięki temu powstanie coś na kształt szyi – Fot. 6

Fot. 4 Wycinamy pasek do połączenia dwóch krawędzi materiału

Fot. 5 Przeplatamy sznurek/pasek materiału przez otwory

Fot. 6 Wypełniamy maskotkę watą i formujemy głowę

Maskotka potrzebuje teraz rąk, nóg i szczegółowych części głowy. Aby zrobić ręce i nogi wytnijcie cienkie paski materiału (o szerokości ok. 1 cm), zwińcie je w rulon i sklejcie – dzięki temu będą grubsze i będą się ładnie prezentować. Teraz przyklejcie je do korpusu, w sposób pokazany na fot. 8. Dodatkowo na dół „brzucha” można przykleić pasek/spódniczkę, tak aby zamaskować łączenie tułowia i nóg.

Czas na głowę – my wykorzystaliśmy kawałki sznurka na usta i nos (przykleiliśmy je klejem na gorąco), a do tego dodaliśmy”profesjonalne” oczy 😉 Ale równie dobrze możecie ja namalować, albo dolepić małe guziki, koraliki. Na koniec doczepiliśmy dwa białe pompony jako uszy i ozdobiliśmy misia żółtą naklejką/serduszkiem. Uszy można zrobić też np. z kawałka materiału – mogą być krótsze/dłuższe, zwisające lub nie 🙂 I gotowe!

Fot. 7 Przygotowujemy materiał na ręce/nogi/głowę

Fot. 8 Doklejamy nogi i ręce