Obraz

A może by tak samodzielnie stworzyć piękne, kolorowe obrazy, którymi udekorujecie swoje pokoje? 🙂 Zapraszamy Was dziś do przetestowania ciekawego rozwiązania 🙂 Do wykonania takiego obrazu potrzeba nieco cierpliwości, ale naprawdę warto. Co ważne, jest to zadanie zarówno dla młodszych, jak i starszych dzieci – ćwiczymy jednocześnie skupienie, precyzję, bawimy się kolorami…!

A czego potrzebujecie:

– pędzli i farb – najlepiej plakatowych (mogą być też kredki/flamastry) – warto też przygotować plastikowy spodeczek do mieszania farb;

– grubego kartonu (biały, brązowy – zależy od Was – będzie podstawą obrazu) – można wykorzystać np. fragment pudełka po butach.

– papierowych serwetek z dziurkami (takich na których się kładzie ciastka), do kupienia w sklepach gospodarstwa domowego. Takie serwetki pakowane są po ok. 10 sztuk, dobrze wykorzystać 3-4 ze sobą połączone, aby nie przeciekała przez nie farba.

Na początku pracy sprawdźcie, czy przygotowany karton jest większy od serwetki – jeśli nie, poszukajcie innego. Najlepiej, aby po przyłożeniu do niego serwetki, z każdej jej strony było ok. 2-3 cm zapasu. Jeśli korzystacie z farb w tubce, wyciśnijcie każdy kolor na dodatkowy kartonik, albo plastikowe spodeczki, aby ułatwić sobie pracę. Woda będzie potrzebna jedynie do mycia pędzli – nie rozcieńczajcie nią farb – im bardziej będą gęste, tym lepiej.

Aby powstał symetryczny obrazek, ważne jest, aby serwetka nie przesuwała się w trakcie pracy – warto więc ją w kilku miejscach przykleić do kartonu – tak jak widzicie na Fot. 2. Najlepiej użyć do tego niezbyt mocnej taśmy, aby łatwo ją było potem odkleić do kartonu.

Fot. 1 Przygotowujemy materiały

Teraz już czeka na Was najprzyjemniejsza część zadania – malowanie. Wybierzcie pierwszy kolor, u nas był to zielony i zamalujcie nim kilkanaście/kilkadziesiąt dowolnych dziurek w serwetce (Fot. 3). Nie musicie tego robić bardzo dokładnie, możecie także malować po serwetce – jest ona potem do wyrzucenia, więc możecie śmiało wychodzić poza linie 🙂 Lepiej abyście kładli dość grubą warstwę farby, tak aby po wyschnięciu nie prześwitywał pod nią karton. Jeśli gdzieś zobaczycie, że jest jej za mało po prostu nałóżcie kolejną warstwę.

Fot. 2 Przyklejamy serwetkę do kartonu

Fot. 3 Nakładamy pierwszy kolor - zamalowujemy otwory

Fot. Nie trzeba dokładnie zamalowywać otworów - możecie malować po serwetce 😉

Teraz czas na uzupełnienie pozostałych otworów kolejnymi kolorami – bawcie się nimi 🙂 Może chcecie wykorzystać tylko 2,3 ulubione  barwy? A może wolicie, aby było bardzo kolorowo? Jeśli zaś nie macie w domu dużo odcieni farb, pomieszajcie niektóre ze sobą, aby uzyskać nowe, ciekawe barwy.

Gdy już zapełnicie wszystkie otwory, zróbcie jeszcze obwódkę swojego obrazu – my w tym celu wymieszaliśmy kolor niebieski z zielonym, aby nasza ramka miała niejednolitą barwę. Aby ją utworzyć wystarczy przejechać pędzlem wzdłuż krawędzi serwetki (po kolei odklejając plastry, które ją przytrzymują). Jeśli chcecie mieć gładką linię, przeciągnijcie po prostu po krawędzi pędzlem, jeśli zaś „postrzępioną” (tak jak u nas), przyciskajcie mocno pędzel do kartonu, tak aby jego włosie rozkładało się płasko na kartonie (Fot. 7). Gdy już zakończycie pracę (Fot. 8) należy odkleić serwetkę od kartonu. Wilgotne farby, którymi malujemy po serwetce po jakimś czasie mogą zacząć działać jak klej. Im dłużej będziecie malować, tym mocniej serwetka może się przykleić do kartonu, a potem będzie ją ciężko oderwać. Jeżeli tak się stanie, nie przejmujcie się, wystarczy ostrożnie usuwać resztki serwetki dłonią lub małym nożykiem – wystarczy nieco cierpliwości (Fot. 9).

Na koniec uzyskacie piękny, kolorowy obraz. Możecie go tak zostawić, lub też miejsce na środku zagospodarować na doklejenia np. ulubionego zdjęcia, lub wpisania imienia dziecka, które przy nim pracowało. Obraz gotowy! Może czas na kolejny? 😉

Fot. 5 Dokładamy kolejny kolor

Fot. 6 ....i kolejne 🙂