Kurczak na płocie :)

Ostatnio pokazaliśmy Wam, jak można przygotować świątecznego zajączka, a teraz czas na kurczaka – a dokładnie kurczaka siedzącego na płocie. Może ten nasz kurczak przypomina bardziej kaczkę, ale Wasz kształt może być inny;)

Przygotujcie:

– patyczki laryngologiczne+klej na gorąco na płotek (jeśli nie macie patyczków, możecie zrobić płot np. z kartonu);

– kawałek materiału, nożyczki, nici i igły;

– watę, lub inny materiał, którym wypełnicie kurczaka ;

– dowolne inne ozdoby.

Pierwsza część pracy, a więc robienie kurczaka jest analogiczna, do przygotowań pokazywanego kilka tygodni temu misia. Jeśli go robiliście – macie już wprawę, jeśli zaś nie pokażemy krok po kroku, co należy zrobić 🙂

Najpierw na odwrocie materiału (na jego białej stronie) narysujcie kształt, jaki ma mieć kurczak i wytnijcie go. Wielkość kurczaka jest dowolna, ale pamiętajcie, żeby był on na tyle mały, aby zmieścił się na płocie. Następnie przyłóżcie wycięty element do materiału (w sposób pokazany na Fot. 2 – a więc białymi stronami do siebie) i odrysujcie kurczaka wzdłuż krawędzi, aby uzyskać drugi, identyczny kształt – i wytnijcie go. Dzięki temu otrzymacie dwa, jednakowe elementy będące swoimi lustrzanymi odbiciami (Fot. 3)

Jeśli oczy ptaka będą np. wykonane, z przyklejonych koralików, to już teraz możecie złączyć dwie połówki (w sposób pokazany Fot. 4 – a więc kolorowymi kawałkami materiału do siebie) i zacząć je zszywać. Jeśli jednak, tak jak my chcecie jeszcze doszyć oczy, to wygodniej to zrobić teraz. W tym celu na obydwu połówkach naszkicowaliśmy kształt oczu – Fot 5. (nasz kurczak będzie miał także brwi 🙂 i wyszyliśmy je błękitną i zieloną nitką (Fot. 6).

Fot. 1 Rysujemy kształt kurczaka na dowolnym materiale

Fot. 2 Kopiujemy wycięty kształt na drugi kawałek materiału

Fot. 3 Mamy dwa boki kurczaka (stanowiące lustrzane odbicie)

Fot. 4 Składamy dwie połówki

Fot. 5 Rysujemy oczy i...brwi 🙂

Fot. 6 Wyszywamy oczy i brwi

Gdy już oczy były gotowe zaczęliśmy zszywanie dwóch połówek. Podczas szycia pamiętajcie, aby na końcu zostawić ok. 2 cm, niezaszyty otwór (Fot. 7) – przez niego „wywrócimy” kurczaka na drugą stronę, aby kolorowy materiał znalazł się na zewnątrz.

Teraz czas na wypełnienie zabawki watą (lub specjalnym materiałem do wypełniania maskotek) – jeśli nie macie jej w domu, wykorzystajcie np. skrawki materiału. Gdy już dobrze wypełnicie całe wnętrze watą, zaszyjcie kurczaka do końca.

Ponieważ nasza zabawka w tym momencie nie za bardzo przypominała ptaka, postanowiliśmy dorobić mu żółty dziób 😉 Owinęliśmy więc go żółtą nitką (dokładnie wyglądało to tak: co jakiś czas przyszywaliśmy nitkę do dzioba, potem okręcaliśmy go kilka razy i znów przyszywaliśmy w innym miejscy, aby nitki się nie zsuwały).

Na koniec dodaliśmy czerwoną nitkę – aby kurczak się uśmiechał i dodaliśmy mu kokardkę (Fot. 11 i 12). Można też dodać my skrzydła albo ogon z piórek lub materiału. Teraz jeszcze czas na płotek!

Fot. 7 Zszywamy dwie połówki

Fot. 8 Wypełniamy środek watą

Fot. 9 Prawie gotowy kurczak 😉

Fot. 10 Przyszywamy nici do dzioba

Fot. 11 Dodajemy uśmiech

Fot. 12 Dowolnie ozdabiamy

Do wykonania płotku użyliśmy 8 patyczków i kleju na gorąco. Najpierw skleiliśmy 6 patyczków, w sposób pokazany na Fot. 10. Jeśli zrobiliście więcej ptaszków możecie zrobić dłuższy płotek 🙂 A jeśli nie macie w domu patyczków laryngologicznych wytnijcie z grubszego kartonu paski wielkości mniej więcej 1,5×15 cm i z nich zróbcie płot.

Aby można było postawić taką konstrukcję w dowolnym miejscu dodaliśmy z tyłu dwie podpórki, w sposób pokazany na Fot. 14. Ważne jest, by patyczek podpierający, położony skosem, dobrze się trzymał – dlatego należy użyć sporo kleju na gorąco. Na koniec sadzamy naszego kurczaka pomiędzy dwoma szczebelkami i ozdoba gotowa! 🙂

Fot. 13 Sklejamy elementy płotu

Fot. 11 Dodajemy podpórki