Kaczka z pudełka po jajkach

Czasem zostają nam w domach opakowania po różnych produktach. W pierwszym odruchu chcemy je wyrzucić, ale czasem warto się zastanowić, czy ich nie zatrzymać – może przydadzą się do zabawy? 🙂 Chcemy dziś pokazać, jak można wykorzystać pudełka po jajkach – zrobimy z nich prostą kaczkę 🙂 Do jej wykonania potrzebujecie 2 papierowych kartonów po jajkach (właściwie mogą być i plastikowe, ale trzeba uważać, aby ich krawędzie po pocięciu nie były ostre), nożyczek i dobrego kleju (najlepiej aby był to klej na gorąco).

Na początku przygotujcie wszystkie elementy, które będą potrzebne do wykonania kaczki. Nasza kaczka będzie pływała/siedziała, ale jeśli chcecie możecie na końcu dokleić jej nóżki, tak aby stała. Na zdjęciach poniżej zaznaczyliśmy z której części pudełka otrzymacie poszczególne fragmenty (pokazane na Fot. 2), a będą nimi:

• dziób z oczami (Fot. 3, element nr 1)
  • tył głowy (Fot. 3, element nr 3)
  • szyja (Fot. 3, element nr 2)
  • tułów – u nas składa się z 4 elementów (Fot. 4, element 4+5, Fot. 5 element 6+7)
Gdy już macie wycięte wszystkie fragmenty, przygotujcie głowę: a więc do elementu nr 1 (dziób i oczy), przyklejcie od tyłu element „3” – a następnie doklejcie od dołu szyję, a więc element „2” (Fot. 6 i 7). Połowa kaczki już gotowa 🙂

Fot. 1 Potrzebne materiały

Fot. 2 Wycięte elementy potrzebne do wykonania kaczki

Fot. 3 Elementy potrzebne do wykonania głowy

Fot. 4 Elementy potrzebne do wykonania tułowia

Fot. 5 Elementy potrzebne do wykonania tułowia

Fot. 6 Połączone elementy 1, 2 i 3 - głowa kaczki

Fot. 7 Połączone elementy 1, 2 i 3 - głowa kaczki

Teraz czas na zrobienie tułowia. Sklejcie ze sobą dwie połówki pudełka, tak jak pokazaliśmy na Fot. 8 (łączymy element 4 i 5 z Fot. 4), a następnie – aby tułów miał symetryczny kształt- doklejcie do nich dwa mniejsze fragmenty (6 i 7) – i w ten prosty sposób tułów jest gotowy (Fot. 6) Teraz wystarczy połączyć ze sobą tułów i głowę i kaczka gotowa! Teraz, jeśli chcecie, możecie ją w dowolny sposób udekorować.

Fot. 8 Elementy potrzebne do wykonania tułowia

Fot. 9 Połączone elementy 1, 2 i 3 - głowa kaczki

Fot. 10 Połączone elementy 1, 2 i 3 - głowa kaczki

W zależności od tego, co macie pod ręką, możecie ozdobić kaczkę na różne sposoby, np. doczepić jej ogon z kawałka pudełka po jajkach, pomalować farbami lub flamastrami, obkleić rożnymi kolorami kolorowego papieru lub skrawkami materiału, spryskać sprayem, czy też owinąć bibułą. My wykorzystaliśmy do ozdoby bibułę i papier kolorowy, a na oczy daliśmy dwa małe pompony 🙂 Miłej zabawy!