Eksperymenty

Ostatnio było trochę zabaw plastycznych, a dziś nieco poeksperymentujemy 🙂 Przed przystąpieniem do doświadczeń przygotujcie:

• przezroczystą szklankę, słoik lub kieliszek;
    • musującą tabletkę, a najlepiej kilka (np. witamina C);
    • wodę i olej (ok. 1 szklanki oleju);
    • sodę (wystarczy 1-2 łyżeczki);
    • różne kolorowe elementy (płynne lub sypkie): brokat, lakier do paznokci, barwnik spożywczy.

Chcemy Was zainspirować do przetestowania wraz z dziećmi, jak będzie zachowywała się podstawowa zawartość kieliszka (woda+olej) po dodaniu do niej różnych kolorowych elementów oraz substancji, które wpłyną na stworzenie prostej reakcji (przez wrzucenie sody lub tabletki musującej). Eksperyment jest prosty, ale bardzo efektowny. W kieliszku powstają piękne wizualnie formy i kolory – wydaje się, że taka zabawa będzie ciekawa zarówno dla młodszych, jak i starszych dzieci.

My zaczęliśmy doświadczenie od wlania do kieliszka odrobiny wody (ok. 2-3 łyżki) i przysypania jej złotym brokatem (Fot. 1). Następnie dodaliśmy olej (ok. 3/4 kieliszka, Fot. 2) i wrzuciliśmy połowę musującej tabletki. W kieliszku i na powierzchni mieszaniny zaczęły się tworzyć duże i mniejsze bąbelki (Fot. 3) – jednak brokat nieco przysłaniał ten efekt 🙂

Fot 1. Zaczynamy doświadczenie - przygotowujemy materiały

Fot. 2 Mieszanina wodno-olejno-brokatowa 😉

Fot. 3 Efekt bąbelków po dodaniu tabletki musującej