Domowe zabawy

Chcemy Wam dziś pokazać dwie rozwijające zabawy, które mogą umilić dzieciom czas spędzany w domu. Będzie to tworzenie wykreślanek i drzewa genealogicznego. Mamy nadzieję, że te pomysły Wam się spodobają 🙂

Drzewo genealogiczne

W zależności od wieku dziecka oraz wiedzy, którą posiadamy o swoich korzeniach możemy tworzyć bardziej lub mniej rozbudowane drzewa genealogiczne. Jeśli macie zdjęcia dziadków/pradziadków możecie je wkleić do drzewa, ale ciekawym rozwiązaniem jest też wspólne rysowanie członków rodziny 🙂 Warto najpierw zrobić sobie prosty szkic „na brudno” aby rozplanować miejsce na kartonie.Oczywiście forma podpisów zależy od Was, możecie pisać pełne imię i nazwisko każdej z osób, albo skrótowo, jak np.: Babcia Stasia, Wujek Marcin (ta opcja lepiej się sprawdzi przy młodszych dzieciach).

Tak jak wspomnieliśmy, najlepiej zacząć od brudnopisu – dopóki nie zaczniemy rozrysowywać powiązań rodzinnych ciężko oszacować rozmieszczenie i miejsce potrzebne na kartce 😉 Na brudnopisie możemy kreślić, przestawiać – bez żałowania, że zniszczyliśmy obrazek 🙂 Najłatwiej chyba zacząć od nas: czyli wpisujemy mniej więcej na środku kartki np: MAMA+TATA a następnie idziemy w górę (to jest poziom dzieci, siostrzeńców, bratanków), w dół (rodzice, dziadkowie MAMY I TATY) i w bok (rodzeństwo MAMY I TATY + ich rodziny).

My pokażemy dość uproszczone drzewo genealogiczne: zaczęliśmy od pradziadków, ale nie rozwijaliśmy historii ich wszystkich wnuków, prawnuków. W innym wypadku drzewo byłoby znacznie szersze. Czyli u nas PRABABCIA HELA i PRADZIADEK FRANCISZEK mieli 3 dzieci WOJTKA, TOMKA i ZOSIĘ. Nie wpisywaliśmy kim była żona Wojtka i Tomka, ani jak miały na imię ich dzieci i wnuki. Jedynie dodaliśmy, kto był mężem i dziećmi Babci Zosi, ponieważ to rodzice naszej MAMY 🙂

Jeśli robicie drzewo ze starszymi dziećmi, warto oczywiście wykorzystać jak najwięcej informacji o rodzinie – może wtedy nie jest aż tak istotna grafika, ale właśnie treść. Tworzenie drzewa jest świetną okazją do przypomnienia sobie historii rodziny – rozmowy z dziadkami, wujkami w celu zebrania jak największej liczby informacji są bardzo ważne w budowaniu więzi rodzinnych.

Teraz już można przełożyć drzewo na większą kartkę. Tak jak widzicie podzieliliśmy opisy na kolory – dzięki temu można łatwo „śledzić” historię rodziny 🙂 I tak: Prababcia Hela+Pradziadek Franciszek  oraz ich dzieci mają kolor niebieski, a Prababcia Stasia+Pradziadek Marcin i ich dzieci kolor różowy.

Ponieważ Babcia Zosia (kolor niebieski) jest żoną Dziadka Pawła (kolor różowy), to ich dzieci zostały obrysowane dwoma kolorami: niebieskim i różowym. Oczywiście to jest tylko nasz pomysł – może będziecie mieć inne ciekawe rozwiązania?? 🙂 Kiedy już rozrysujecie imiona, w każde okienko możecie wkleić zdjęcie poszczególnych członków rodziny, albo ich narysować. Warto przy tym wykorzystać charakterystyczne cechy danej osoby: może ktoś się kojarzy z konkretną fryzurą (kręcone włosy, kok), sposobem ubierania (krawat, duże kolczyki) lub też innymi cechami (wąsy, uśmiech, okulary, książka, rower – jeśli jest/był miłośnikiem jazdy)

Wykreślanki

Robienie wykreślanek może być dość czasochłonne, ale samo w sobie jest świetną zabawą. Możecie przygotowywać wykreślanki wspólnie z dziećmi, a potem dawać do rozwiązania bratu/babci/koleżance. Możecie też zrobić samodzielnie a potem dać dziecku do wykreślenia i znalezienia hasła. Najlepiej wydrukować (albo narysować) sobie kartkę w kratkę (u nas 10×10 pól – Rys. 1.), a następnie wymyślić jakieś hasło np: ” NASZ PIES TO BRĄZOWY REKS”, „JUTRO PÓJDZIEMY DO ZOO”, „LIZAK CZEKA W SZUFLADZIE” i wpisać je w diagram, przedzielając dowolnymi wyrazami (u nas wyrazy są pisane zarówno poziomo, jak i pionowo).

Najlepiej uzupełniać pola wykreślanki po kawałku – wpisujemy trochę hasła, trochę wyrazów do wykreślania (Rys. 2 i 3). Jeśli pracujecie na komputerze, to warto sobie pola z hasłem oznaczać początkowo innym kolorem, dzięki temu praca jest łatwiejsza.

My wybraliśmy rozwiązanie tematyczne – wszystkie wyrazy to nazwy zwierząt. Jeśli zdarzy się Wam, że przy końcu zapełniania planszy zostanie kilka wolnych pól, na które nie macie pomysłu to się nie przejmujcie – możecie je zamalować, albo narysować w nich np. jakieś zwierzątko.  Oczywiście im bliżej końca tym trudniej, ale dzięki temu praca przy tworzeniu wykreślanki może być wspólną zabawą i nauką. Np. patrząc na planszę widzicie, że brakuje Wam zwierzątka na 5 liter, w której druga litera to „A”, albo wyrazu na 5 lub 6 liter na literę „K” – i wspólnie z dzieckiem poszukujecie właściwego wyrazu 🙂

Rys. 1 Pusta plansza do wykreślanki (rozmiar 10 na 10)

Rys. 2 Zaczynami wpisywać hasło i dzielimy je wyrazami

Rys. 3 Dodajemy kolejne wyrazy na planszę wykreślanki