Domino

Chcemy dziś przypomnieć prostą, ale jakże wciągającą grę – a mianowicie DOMINO 🙂 Jeśli nie macie jej w domu, to nie ma problemu, możecie ją przygotować samodzielnie, a wystarczy do tego karton/kartka, nożyczki i flamaster/kredka.

Przedstawimy też podstawowe zasady gry w domino, a także kilka możliwości ich modyfikacji.

Na początek przygotujcie kostki/karty do gry. W podstawowej wersji wystarczy Wam 28 sztuk – każda z nich różnić się będzie od pozostałych liczbą „oczek” (obok pokazaliśmy „ściągawkę” jak każda kostka powinna wyglądać :). Jeśli gracie większą grupą, możecie przygotować podwójną ilość – a więc 56 kart. Najlepiej wykonać je z grubego kartonu – wtedy wolniej będą się niszczyć, ale jeśli chcecie zagrać jednorazowo, to wystarczy Wam zwykła kartka papieru.

Nasze kostki do gry mają wymiar 2,5×5 cm, ale to zależy od was – warto jednak pamiętać, że najlepiej aby miały one jeden bok dwukrotnie dłuższy od drugiego. Aby przygotować 28 identycznych kostek, na kartonie narysowaliśmy prostokąt o wymiarach 17,5×20 cm (Fot 1) i podzieliliśmy go na 28 jednakowych części (4 rzędy, 7 kolumn). W ten sposób macie już zarys wszystkich kostek do gry. Jak widzicie na obrazku – „ściągawce” obok, każda kostka jest podzielona na pół – dlatego też zanim zaczniecie ciąć karton dorysujcie w dodatkowo w poprzek 4 linie, tak jak pokazaliśmy na Fot. 2

Teraz jeszcze czeka was narysowanie odpowiedniej liczby kropek. Najpierw możecie zacząć od rysowania kostek z największą liczą oczek na jednej części, a więc kostek z sześcioma kropkami. Takich elementów będzie siedem: 6/6, 6/5, 6/4, 6/3, 6/2, 6/1, 6/0 (Fot. 3). Potem kolej na kostki z pięcioma kropkami na jednej połowie, a więc: 5/5, 5/4, 5/3, 5/2, 5/1, 5/0 (kostki 5/6 już nie robimy bo wcześniej zrobiliśmy 6/5 🙂 itd. Jeśli się pomylicie, skorzystajcie z naszej ściągawki, aby sprawdzić jakiej jeszcze kostki Wam brakuje.

Gdy już wszystkie 28 prostokątów zapełnicie odpowiednią liczbą kropek, wytnijcie Wasze kostki i już macie wszystkie potrzebne do gry elementy 🙂

Fot. 1 Rysujemy na kartonie 28 jednakowych prostokątów

Fot. 2 Dzielimy każdy rząd na dwie równe części

Fot. 3 Rysujemy kropki na każdej kostce (wg wzoru powyżej)

Jeśli gracie w dwie osoby najpierw musicie zdecydować kto rozpoczyna. Wrzućcie więc karty do woreczka, albo połóżcie ja na stole grzbietem do góry (tak aby nie było widać oczek). Teraz niech każdy z Was wyciągnie losowo jedną kostkę – osoba która ma na swoim elemencie więcej kropek rozpoczyna grę.

Następnie wylosujcie po 7 kostek i ułóżcie jak tak, żeby drugi gracz ich nie widział. Pierwsza osoba wykłada na stół dowolną, jedną kostkę (u nas była z liczbą oczek 4/2). Kolejna z osób ma za zadanie dołożyć do niej swoją kostkę (z prawej, lub lewej strony) – tak aby na jednej jej połowie znajdowała się liczba oczek identyczna, jak ta do której przykładamy kostkę (u nas z prawej strony dołożono kostkę 2/5 – Fot. 5). Jeśli gracz nie ma w swoim zestawie pasującej kostki, dobiera ją z woreczka (aż do skutku). Gra kończy się w momencie gdy jednemu z graczy skończą się kostki – taka osoba wygrywa.

A poniżej kilka informacji/zasad dodatkowych 🙂

– jeśli dojdziecie do sytuacji, że w woreczku nie ma już kostek, a nie macie możliwości ruchu, tracicie kolejkę;

– jeśli pojawi się moment, w którym żaden gracz nie ma możliwości ruchu, wygrywa osoba, której zostało w puli mniej kostek;

– możecie wprowadzić zasadę, że połówka bez żadnej kropki jest uniwersalna – można do niej dołożyć dowolną kostkę;

– warto też ustalić, czy kostki można dokładać tylko z prawej strony łańcucha, czy też z dowolnej strony;

– jeśli gra więcej osób możecie zrobić kostki, na których jest maksymalnie nie 6 a np. 7 oczek.

Fot. 4 Przygotowane do gry kostki domino

Fot. 5 Rozpoczynamy grę 🙂