Bańki mydlane

Chyba każde dziecko lubi zabawę bańkami mydlanymi 😀 , dlatego dziś pokażemy jak przygotować je samodzielnie (w ten sposób, aby bańki były dość trwałe i zbyt szybko nie pękały). Przygotujcie na początek takie składniki:

• szklanka wody,
  • pół szklanki płynu do mycia naczyń,
  • słomka, nożyczki, łyżeczka do mieszania,
  • mała buteleczka gliceryny i/lub 2 łyżki cukru pudru (glicerynę kupicie w aptece),
  • ewentualnie barwnik spożywczy.

Gdy już wszystkie składniki będą przygotowane, zapraszamy do poeksperymentowania – sprawdźcie, które substancje i w jakich ilościach należy dodać, aby bańki były mocne i dłużej nie pękały – a my poniżej opiszemy kilka propozycji 🙂

Na początek przygotujcie rurkę, przez która będziecie wydmuchiwać bańki. W tym celu końce plastikowej słomki natnijcie w 4-5 miejscach na jej końcu i rozegnijcie (tak jak to widać na zdjęciu poniżej). Jeśli macie „profesjonalną” rurkę do puszczania baniek (ze starego opakowania po bańkach), to jej też użyjcie i porównajcie różnicę w wielkości baniek 🙂

BAŃKI I: Teraz czas na pierwszy rodzaj baniek. Wymieszajcie wodę i płyn do mycia naczyń w proporcji mniej więcej 10:4 (10 łyżek wody, 4 łyżki płynu) i wymieszajcie. Odczekajcie chwilę, tak aby opadła piana i spróbujcie zrobić bańki, zanurzając w mieszaninie naciętą wcześniej słomkę. Jeśli Wam nie wychodzą dodajcie odrobinę więcej płynu. Bańki robione tym sposobem będą ładnie wylatywały w powietrze, ale dość szybko niestety pękają.

BAŃKI II: Teraz do mieszaniny przygotowanej przed chwilą, dolejcie 2-3 łyżki gliceryny (jeśli bańki będą wciąż szybko pękały, dodajcie jeszcze odrobinę). Co zaobserwujecie? Bańki będą dużo bardziej stabilne, a to jak szybko pękają zależeć będzie od struktury materiału, na który upadną. Przetestujcie kilka z nich: nich, np. ręcznik, papier kolorowy, dłoń, rękawiczka. Spróbujcie „złapać” je na dłoń. Czy uda Wam się to, czy potrzebujecie rękawiczki? 🙂

BAŃKI III: Jeśli nie macie w domu gliceryny, to zastąpcie ją 2-3 łyżkami cukry pudru. Po jego dodaniu do wody z płynem, delikatnie go wymieszajcie, a następnie sprawdźcie rezultaty. Wg naszego doświadczenia, tak przygotowane bańki są równie trwałe, jak te z gliceryną.

Postanowiliśmy jeszcze sprawdzić, czy dodanie dwóch składników: gliceryny+cukru pudru, sprawi że bańki będą jeszcze bardziej wytrzymałe, ale okazało się że nie 😉 Jeśli macie w domu barwnik spożywczy, to możecie jego także dodać do Waszej mieszaniny, aby bańki miały lekko inny kolor 🙂