AHOJ WISŁO

ZAPRASZAMY NA RODZINNY SPACER – INFORMACJE I ZAPISY TUTAJ: KLIK LINK

Projekt Ahoj Wisło!to zaproszenie do rodzinnych spacerów tropem nadwiślańskich skarbów i atrakcji. Gdzie zagrać w siatkówkę plażową? A gdzie w padla? Skąd najlepiej podziwiać nadwiślański świt? Który most pozdrawia nas neonem “MIŁO CIĘ WIDZIEĆ”? Co ważnego robi Gruba Kaśka? Gdzie w Warszawie ukrył się wieloryb? Dokąd prowadzi tajemniczy tunel w Arkadach Kubickiego? Na której plaży spotkasz Pana Plażowego? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także mnóstwo ciekawostek historycznych o Warszawie oraz propozycje gier i zabaw dla małych i dużych spacerowiczów to wszystko znajdziesz na mapie Ahoj WIsło!

Lato w Warszawie toczy się nad Wisłą! Na Bulwarach panuje zabawa i radość, nadwiślańskie plaże zapełniają się leżakami i kocami piknikowymi, praski brzeg wybucha dziką zielenią i zachęca do rowerowych eksploracji. Startują przeprawy promowe, spektakle świetlne w Parku Fontann oraz kina letnie pod gwiazdami.  Z mapą Ahoj Wisło! nie zgubisz się w gąszczu atrakcji, jakie czekają na Ciebie w Dzielnicy Wisła!

MAPA DO POBRANIA KLIKNIJ TU

MAPA W WERSJI DRUKOWANEJ

Nasze mapy znajdziecie w wybranych Domach Kultury, Urzędach Dzielnic, w informacji turystycznej, a także w punktach kulturalnych oraz restauracjach zlokalizowanych nad Wisłą. Mapy są bezpłatne.

Miejsca, w których otrzymacie mapę „Ahoj Wisło”:

– Informacja Turystyczna na Bulwarze Karskiego

– Warszawskie Centrum Informacji Turystycznej na Placu Zamkowym

– Informacja Turystyczna na Rynku Starego Miasta

– Informacja Turystyczna w Pałacu Kultury i Nauki

– Stołeczne Centrum Edukacji Kulturalnej

– Stara Prochownia

– Zamek Królewski

– Muzeum Warszawy

– Centrum Interpretacji Zabytków

– Muzeum Sztuki Nowoczesnej (Muzeum nad Wisłą)

– Muzeum Azji i Pacyfiku

– księgarnia Dwie Siostry

– księgarnia Bullerbyn

– Pawilon Zodiak

– Dom Spotkań z Historią

– BUW

– Urząd Dzielnicy Śródmieście

– Urząd Dzielnicy Ursynów

– Dom Kultury Śródmieście

– Biblioteka nr 28

– sklep Bawimy się

– kawiarnia CoffeeDesk

– sklep Dwa Koty

– księgarnia Bajbuk

– Prom Kultury Saska Kępa

– Klubokawiarnia Cała Jaskrawość

– sala zabaw Madagaskar

– Lamala – zabawki i księgarnia

– kawiarnia Kafka

– Grunt i Woda

– park linowy przy plaży Rusałka

– MOSIR Wieczory i Poranki

– Plażówka Saska

– baseny Kora

– Lunapark nad Wisłą

ZESPÓŁ PROJEKTOWY

JOANNA BARCZUK
Autorka projektu

Kulturoznawczyni, orientalistka, koordynatorka projektów kulturalnych dla dzieci i rodziców, podróżniczka. Miłośniczka rzek. Wisłę lubi najbardziej o poranku, gdy spaceruje pustymi bulwarami z widokiem na buzujące centrum Warszawy oraz spokojny, zielony prawy brzeg.

ANIA LIPIEC
Autorka projektu

Koordynatorka projektów społecznych, fotografka, przewodniczka i organizatorka gier miejskich. Prowadzi bloga o Warszawie, na którym pokazuje stolicę z mniej oczywistej strony. Jej ulubionym nadwiślańskim miejscem jest spacerowo-rowerowa ścieżka na praskim brzegu rzeki.

ANNA ŁADECKA Ilustratorka

Malarka i ilustratorka. Zajmuje się ilustracją książkową, prasową i sitodrukiem. Skończyła warszawską Akademię Sztuk Pięknych na Wydziale Malarstwa. Studiowała również na ESADMM w Marsylii. Lubi Warszawę na rowerze i pikniki z widokiem na Pragę.

WIĘCEJ O WIŚLE
(wpisy naszego partnera medialnego DzienDobryWarszawo.pl:)

NADWIŚLAŃSKIE PLAŻE

Szukacie wytchnienia w gorące dni? Może wybierzecie się na jedną z warszawskich plaż. Jest ich aż 14. Chcecie je poznać?

DARMOWE PROMY PRZEZ WISŁĘ

W Warszawie działa kilka bezpłatnych przepraw promowych. Chcecie wiedzieć o nich więcej?

PLAŻA NA BIAŁOŁĘCE

Przy Parku Picassa, na Białołęce ukryta jest piękna plaża, która powstała dzięki nawiezieniu 25 piachu. Chcecie ją zobaczyć?

GRUBA KAŚKA, CHUDE WOJTKI I MAŁŻE
Chcecie wiedzieć skąd się bierze woda w kranie? Jak sprawdzana jest jej jakość? Skąd wiadomo, że nie jest zanieczyszczona?

O CZAJCE OCZYSZCZAJĄCEJ WISŁĘ
Zastanawialiście się kiedyś jak działa system oczyszczania wody w Wiśle? Poznajcie warszawską oczyszczalnię Czajka.

...

KONTAKT DLA MEDIÓW